USB in Bluetooth – Audi A6 MMI 2G Basic

Audi je leta 2002 v svojem paradnem modelu A8 predstavil multimedijski MMI sistem 2. generacije (2G). Kasneje so bili s slednjim nadgrajeni tudi nekateri  manjši modeli. MMI 2G ima zaslon na vrhu armaturne plošče ter ločeno upravljalno konzolo. Navkljub vsej napredni tehnologiji, ki jo je omenjeni sistem vseboval, pa vse do konca svojega vgrajevanja ni imel serijsko vgrajenega vhoda za USB ključ, priključka za iPod predvajalnik oziroma sistema za Bluetooth prostoročno telefoniranje. Omenjene opcije so bile na spisku dodatne opreme celo pri MMI sistemu 3. generacije, ki se v nekatere Audijeve modele vgrajuje od leta 2008 oziroma 2009.

Audi_A8_MMI

MMI sistem za priklop dodatnih naprav uporablja tehnologijo optičnega prenosa informacij, poimenovano MOST. Podjetje Dension je kot prvo razvilo USB, iPod in Bluetooth vmesnik za vozila z MOST optičnim sistemom. Vmesnik, poimenovan kot Dension Gateway 500, je doživel velik komercialni uspeh. Navkljub še vedno zavidljivi prodaji je v drugi polovici leta 2012 vmesnik doživel manjšo prenovo. Najprej je bila predstavljena verzija Dension Gateway 500S BT, ki poleg USB vhoda in iPod priključka vsebuje tudi Bluetooth dodatek za prostoročno telefoniranje, kasneje pa je sledila še predstavitev verzije 500S brez Bluetooth opcije.

GW52MO2

V našem primeru smo namestili vmesnik Dension Gateway 500S BT v vozilo Audi A6 z MMI 2G Basic sistemom, ki ima v osnovi samo enojni CD predvajalnik. Za namestitev smo potrebovali križni in torx izvijač, voltmeter ter približno pol ure časa. Vmesnik se priključi na optični vhod na zadnji strani CD enote, ki se nahaja v sovoznikovem predalu. Lahko bi odstranili samo CD enoto, vendar smo zaradi lažjega dostopa odstranili kar celoten sovoznikov predal. Za odstranitev le tega je potrebno odviti 3 vijake na zgornji strani in 6 na spodnji strani. Optično povezavo vmesnika smo priključil v zanko z obstoječo optično povezavo. Za delovanje vmesnika je bilo potrebno priključiti še napajanje in ozemjitev. 12V stalno napajanje in ozemljitev smo enostavno povezali kar na konektor CD enote. Vmesnik smo z vezico pritrdili na zadnjo stran predala, v predal pa smo skozi že obstoječo luknjico speljali USB podaljšek in iPod priključek. Mikrofon smo speljali po A stebričku do vzvratnega ogledala. Za zaključek namestitve je bilo potrebno le še namestiti in privijači sovoznikov predal v prvotno pozicijo.

Odstranjen sovoznikov predal

Odstranjen sovoznikov predal

Priključki na zadnji strani CD enote

Priključki na zadnji strani CD enote

Vmesnik pritrjen na zadnji strani sovoznikovega predala

Vmesnik pritrjen na zadnji strani sovoznikovega predala

 

 

 

 

 

 

Armaturna plošča je tako tudi po namestitvi Dension vmesnika ostala nespremenjena, viden je samo mikrofon pri vzvratnem ogledalu. MMI Basic sistem pa je nadgrajen z USB vhodom za priključitev USB ključa ali prenosnega diska, iPod priključkom za priključitev iPod ali iPhone predvajalnika ter Bluetooth sistemom za prostoročno telefoniranje.

Nove možnosti

Nove možnosti v seznamu naprav

Izbiranje glasbe

Izbiranje glasbe po albumih, izvjalcih,..

...z upravljanjem preko MMI kontrol

…vse z upravljanjem preko MMI kontrol