Dension Gateway Lite/Lite BT

Lite

Mp3 glasba iz USB ključa ali prenosnega diska na vašem avtoradiu

Z vmesnikom Dension Gateway Lite lahko osnovne zmožnosti vašega tovarniško vgrajenega avtoradia nadgradite za predvajanje vaše priljubljene glasbe iz USB medija.

Digitalni prenos za najvišjo kakovost zvoka

Tehnologija vmesnika Dension je zasnovana tako, da vam zagotovi najvišjo kakovost zvoka, saj je glasba do vašega avtoradia prenesena s pomočjo digitalnega prenosa zvoka.

Ohranitev videza notranjosti avtomobila

Vmesnik Dension omogoča popolnoma enostavno priključitev brez zapletenih vezav, zato se videz notranojosti avtomobila ne bo spremenil (brez odvečnih kablov in montaže dodatnih elementov). Vmesnik in priključni kabli so skriti, priključki za naprave pa se namestijo na primerno mesto (npr. sovoznikov predal). Vse funkcije avtoradia po priključitvi vmesnika delujejo normalno.

Priključki v sovoznikovem predalu

Enostavno upravljanje vmesnika in urejanje glasbe

Glasbo iz USB medija lahko izbirate s tipkami na avtoradiu in obvolanskimi kontrolami. 
Urejanje glasbe je popolnoma preprosto, saj želene skladbe samo naložite na USB medij in že ste pripravljeni za poslušanje. Na USB medij lahko naložite neomejeno število map v katerih prav tako ni omejitve števila skladb. Dodatno poimenovanje map ni potrebno, saj bo preostalo delo opravil vmesnik Dension. Na zaslonu vašega avtoradia bosta prikazani številka in čas predvajane skladbe (pri BMW in nekaterih Toyotah tudi naslov skladbe).

Uporaba vmesnika ob menjavi avtomobila

Dension Gateway Lite vmesnik je razvit v dveh različicah vezja. Prva je narejena za kompatibilne avtoradie v znamkah Audi, Seat, Škoda, VW, BMW, Renault, Fiat in Mazda, druga pa za znamke Toyota, Lexus, Honda in Suzuki. Tako obstaja precejšnja verjetnost, da boste vmesnik lahko uporabljali tudi ob menjavi avtomobila, oziroma boste zanj dokupili le ustrezen kabel.

5 razlogov za nakup vmesnika Dension Lite:narejeno v eu

 • preprost dostop do glasbe na USB mediju,
 • nespremenjen videz notranjosti avtomobila,
 • digitalni prenos zvoka za najboljšo možno kakovost,
 • enostavno upravljanje neposredno preko avtoradia,
 • neomejeno število map in pesmi na USB ključu.

V kompletu prejmete:

 • vmesnik Dension Gateway Lite,
 • kabel za priključitev na avtoradio,
 • navodila za uporabo in namestitev.
Dension Gateway Lite

Vmesnik

Priključni kabel (slika je simbolična)

Spletna cena: 109 €
Garancija: 1 leto

 

Lite BT

Dension Gateway Lite BT vmesnik deluje kot Lite verzija.

Dodatno ima vgrajen še Bluetooth sprejemnik ter dodan mikrofon. Tako vam poleg poslušanja glasbe omogoča tudi varno prostoročno telefoniranje. Ima tudi podporo za A2DP predvajanje glasbe iz Bluetooth povezane naprave (telefon).

Mikrofon
se nahaja na kablu, ki je vključen v vmesnik Dension Lite BT in speljan na primerno mesto, vašega sogovornika pa slišite preko avtomobilskih zvočnikov.

Kako opravim telefonski pogovor?

Za sprejem telefonskega klica uporabite tipko za naslednjo skladbo, za zavrnitev oziroma končanje klica, uporabite tipko za prejšnjo skladbo. Uporabite lahko tudi tipke na telefonu. Ob dohodnem klicu se predvajana glasba iz Dension vmesnika samodejno prekine,po končanem klicu klicu pa predvaja naprej. V kolikor poslušate radio, kaseto ali CD, je potrebno pred sprejemom klica proklopiti na Dension vmesnik.

Kako predvajam glasbo iz Bluetooth naprave?

Vmesnik ima A2DP podporo, ki omogoča brezžično predvajanje glasbe iz Bluetooth povezane naprave. Ko na vmesnik ni priključen drug medij (USB, iPod,..) in je telefon povezan z vmesnikom preko Bluetooth povezave, lahko na slednjem predvajate glasbo, ki se bo prenesla na ozvočenje avtomobila. Preko avtoradia je možno izbiranje naslednje ali predhodne skladbe (telefon mora podpirati AVCRP protokol).

V kompletu prejmete:

  • vmesnik Dension Gateway Lite BT,
  • mikrofon,
  • kabel za priključitev na avtoradio,
  • navodila za uporabo in namestitev.
Dension Gateway Lite BT

Vmesnik

Priključni kabel

Priključni kabel (slika je simbolična)

Mikrofon

Mikrofon

 

 

 

 

Opozorilo: Bluetooth dodatek je vgrajen v Lite BT verzijo, kasnejša nadgradnja verzije Lite ni možna!

Spletna cena: 139 €

Garancija: 1 leto

Dension ponuja tudi dodatek Unimount za namestitev mobilnega telefona s pomočjo vakuum nano tehnologije.

 

Uporaba

Kako preko avtoradia dostopam do Dension Lite/Lite BT vmesnika?

Za dostop do vmesnika in predvajanje glasbe uporabite eno izmed tipk: MODE, SOURCE, CDC, dvakratni pritisk na tipko CD ali pritisk na tipko, s katero preklapljate med radiem, CD predvajalnikom ali kasetnikom.

Katere avdio naprave so podprte?

 • USB ključ ali trdi disk,
 • kapaciteta do 250GB glasbene vsebine,
 • format glasbe: MP3, OGG, WMA in WAV.

Kako bodo pesmi prikazane na avtoradiu?

Na zaslonu avtoradia se bodo med predvajanjem glasbe izpisovali številka mape in skladbe, ter čas predvajane skladbe (v kolikor je avtoradio zmožen prikazovati vse tri podatke). Ime, oziroma naslov skladbe na radiu ne bo prikazan (izjema nekatere Toyote in BMW, kjer je možen izpis naslova skladbe).

Vmesnik si zapomni številko in čas zadnje predvajane skladbe, zato se bo ob ponovni priključitvi le-ta nemoteno predvajala naprej.

Kako upravljam z mapami na USB mediju?

Vmesnik podpira neomejeno map, prav tako je brez omejitve skladb v mapah.

Mape na USB mediju (razporejene so po abecednem redu) lahko izbirate z ustrezno CD tipko, oziroma s tipko s katero izbirate shranjene radijske postaje:USB_logo

CD#…………….Funkcija
CD1…………….1 mapa
CD2…………….2 mapa
CD3…………….3 mapa
CD4…………….4 mapa
CD5…………….Predvajaj vse mape
CD6…………….Ni v uporabi pri USB predvajanju

V prve 4 mape po abecedi si lahko naložite poljubno število podmap. Kadar je izbrana mapa med CD1 in CD4, lahko izberate podmape naprej/nazaj s tipkami za hitro prevrtavanje naprej/nazaj (FF/REW).

V kolikor želite izbirati med vsemi mapami na USB mediju, izberite CD5 in si želeno mapo izberite s tipkami FF / REW.

Pesmi znotraj izbrane mape izbirate s tipko za predhodno/naslednjo skladbo (Previous/Next). Pesmi in mape lahko izbirate tudi z (ob)volanskimi kontrolami.

Kako uredim mape za predvajanje glasbe?

Mape na USB mediju si lahko uredite poljubno, spodaj navajamo predlog za enostavnejše izbiranje:

 • Za enostavnejšo izbiro mape si lahko prve 4 mape poimenujete in razvrstite po žanrih, npr.: 1-Rock, 2-Otroške, 3-Pop, 4-Slovenske. V mapo pa si nato namestite želene albume (npr. albume slovenskih izvajalcev v mapo 4-Slovenske).

Ali vmesnik Dension Lite/Lite BT omogoča uporabo funkcije Random?

Vmesnik omogoča uporabo funkcije Random (predvajanje skladb v naključnem vrstnem redu), če to funkcijo podpira vaš avtoradio. Random način lahko izbira pesmi znotraj posamezne mape (Random CD) ali znotraj vseh map (Random All).

 

Dodatki

AUX dodatek

Na vmesnik je možna dodatna priključitev AUX kabla za poslušanje glasbe iz Mp3 predvajalnika, mobilnega telefona ali drugega predvajalnika z 3.5mm zvočnim izhodom. Uporabite ga AUX logolahko tudi za prenos zvoka GPS navigacije (Garmin, TomTom, Navigon,…) na avtomobilske zvočnike.

Spletna cena: 13.90 €

 

Opomba: Dodatek se priključi v iPod vhod na vmesniku. Istočasna uporaba AUX in iPod dodatka zato ni možna.

 


iPod/iPhone dodatki

Na vmesnik je možna dodatna priključitev iPod kabla ali nosilca za predvajanje glasbe iz iPod ali iPhone predvajalnika. Med priključitvijo na vmesnik se slednji tudi polni.

 • Izbirate lahko med:

Dension iPod Dock kabel

iPod Dock kabel

iPod Dock kabel

  Kabel za namestitev v sovoznikov predal ali naslon za roko. Kompletu so dodani tudi nosilci za pritrditev predvajalnika. Izbrati morate le ustreznega vašemu modelu iPoda, ter ga pritrditi na ustrezno mesto.

Prednosti

Namestitev je lahko popolnoma nevidna.

Ustreznost

Kabel je ustrezen za vse iPod in iPhone predvajalnike, ki imajo standarden iPod priključek. Priloženi nastavki ustrezajo večini predvajalnikov.

 

Opomba: Možno je tudi naročilo samega iPod kabla brez nastavkov za pritrditev predvajalnika.

Spletna cena: 23 € (brez nastavkov) / 33 € (z nastavki)


Priključitev iPod kabla v Dension vmesnik

iPod priključek

iPod kabel v sovoznikovem predalu

 

 

 

 

 

 

 

Dension Active cradle (3G) nosilec

Namestitev

Active Cradle 3G

Active Cradle 3G

Namestitev na armaturno ploščo. S pritrditvenimi sponkami lahko nosilec pritrdite na zračnike ventilacije. Možna tudi stacionarna namestitev pod naslonjalom za roko.

Prednosti

iPod imate tudi med vožnjo vedno na dosegu roke. Glasbo tako lahko izbirate tudi na samem iPodu, poleg tega pa so vam vidne informacije na slednjem. Možna je pokončna ali vodoravna lega.

Priloženi nastavki ustrezajo naslednjim predvajalnikom:

 • iPhone 1, 3G /3GS in 4/4S
 • nano (2G in 3G)
 • Touch (1G, 2G in 3G)
 • iPod 5G Video
 • iPod Classic
 • iPod Photo

Spletna cena: 33 €

Cradle_3G

Namestitev na armaturno ploščo

Cradle_predal

Namestitev pod naslonjalom za roko

 

Dension iPhone nosilec za Gateway

Namestitev

iPhone nosilec za Gateway

iPhone nosilec

Namestitev na armaturno ploščo. Nastavek se prilepi, vrtanje zato ni potrebno. Z dodatnim nastavkom je možna tudi namestitev na vetrobransko steklo.

Prednosti

iPhone imate med vožnjo vedno na dosegu roke. Glasbo tako lahko izbirate tudi na samem iPhonu, na slednjem pa so vam vidne tudi informacije. Možna je pokončna ali vodoravna lega. Položaj se spremeni z zasukom roke. Prav tako se le z eno roko iPhone vstavi ali odstrani iz nosilca. Nosilec ima vgrajen tudi mikrofon za prostoročno telefoniranje. V iTunes App Store je na voljo brezplačna aplikacija za varno in udobno vožnjo.

Nosilec sicer omogoča enako funkcionalnost kot Multimedijski nosilec za iPhone le, da se na avtoradio priključi preko Dension vmesnika in vam tako omogoča upravljanje z glasbo tudi preko avtoradia. Napajanje dobi preko vmesnika, povezava s cigaretnim vtičem zato ni potrebna.

Ustreza naslednjim iPhonom:

 • iPhone 3G/3GS in iPhone 4/4S

Spletna cena: 59.90 €

iPhone nosilec za Gateway (komplet)

iPhone nosilec (komplet)

namestitev na armaturno ploščo

Namestitev na armaturno ploščo

namestitev na vetrobransko steklo

Namestitev na vetrobransko steklo

 

 

 

 

 

 


Kako upravljam z glasbo na iPod predvajalniku?

Na voljo sta 2 načina uporabe:Madeforipodiphone

   • iPod User Interface (iPod UI)
   • iPod Gateway Interface (iPod GW)

V iPod UI načinu uporabe upravljanje z glasbo poteka na iPodu, vrtljiv gumb ali zaslon na dotik na slednjem še vedno deluje.
V iPod GW načinu sta vrtljiv gumb ali zaslon na dotik onemogočena, celotno upravljanje poteka preko avtoradia ali (ob)volanskih kontrol.

Med predvajanjem lahko izberate naslednjo ali predhodno playlisto s pritiskom na gumb za hitro prevrtavanje naprej/nazaj (FF/REW). Naslednjo ali predhodno skladbo lahko izberete na avtoradiu kot običajno..

Kateri predvajalniki so podprti?

 • iPhone, iPhone 3G/3GS in iPhone 4/4S
 • iPod Touch (1G, 2G in 3G)
 • iPod nano (1G, 2G, 3G, 4G, 5G in 6G)
 • iPod (4G)
 • iPod mini
 • iPod Photo 4G
 • iPod Video 5G
 • iPod Classic
   

Namestitev

Enostavna namestitev v 3 korakih

1. korak

Avtoradio odstranite iz armaturne plošče

* Priporočamo, da si za enostavnejšo demontažo ogledate stran FITAUDIO oz. povprašate v avtoakustični delavnici ali na avtoservisu.

2. korak

Poiščite vhod za CD izmenjevalec in priključite konektor vmesnika v ta vhod.

*Na večini avtoradiev so si vhodi med seboj različni, tako da izbira pravilnega ni težavna, v nasprotnem primeru pa se orientirajte po shemi na avtoradiu.

3. korak

Kabel vmesnika speljite na mesto, kjer želite imeti shranjen vmesnik (sovoznikov predal, sredinsko naslonjalo za roke, …).

Vaša armaturna plošča ostane popolnoma nespremenjena in za namestitev vmesnika ni potrebno kakršno koli vrtanje, vijačenje ipd.

Čas namestitve: 10 min

 

Video


Predvajanje glasbe iz USB ključa z Dension Gateway Lite/Lite BT vmesnikom:

Prostoročno telefoniranje z Dension Gateway Lite BT verzijo:

Predvajanje glasbe iz iPod predvajalnika z Dension Gateway Lite/Lite BT vmesnikom: